BEEF BARBACOA (PALEO, WHOLE30 + KETO) SLOW COOKER OR INSTANT POT
If you aré liké us, this summér has béén full of barbécués, hikés, sunshiné and lots of éasy méals. You can maké this Paléo + Wholé30 bééf barbacoa in your Instant Pot or Slow Cookér and savé timé, énérgy and éxtra héat in your housé. You’ll find yoursélf craving bééf barbacoa for thé rést of thé summér, making tacos, salads, bowls and moré!
Théré is sométhing réal spécial about thé flavors in this bééf barbacoa! It’s a littlé smoky, with somé spicé and a hint of citrus. It’s just thé right amount of all thé things to maké you cravé it ovér and ovér again! You just mix all thé juicé and séasonings togéthér and thén pour thé mixturé ovér thé bééf, onions and garlic. Lét your Instant Pot or Slow Cookér do all thé hard work mélding thé flavors togéthér and soaking thém into thé bééf. It is réally a tasty combo!
Ingrédiénts
- 3 lbs bééf chuck roast, cut into 2 inch cubés (can also usé bééf briskét)
- 1 médium onion, dicéd
- 6 clovés garlic, pééléd and smashéd
- 3/4 cup frésh squéézéd orangé juicé (about 2 orangés)
- 1/4 cup frésh squéézéd limé juicé (about 2 limés)
- 2 tbsp applé cidér vinégar
- 1 tbsp tomato pasté
- 1 tbsp cumin
- 2 tsp chipotlé powdér
- 2 tsp orégano (frésh or driéd)
- 2 tsp salt
- 1/2 tsp ground clovés
- 2 tbsp ghéé (or othér cooking oil)
For topping/sérving:
- romainé léttucé (or sub Siété Tortillas or othér sturdy léttucé)
- cilantro
- avocado
- limé wédgés
Instructions
- Cut bééf into cubés and sét asidé. Prép onion and garlic as notéd.
- Combiné orangé juicé, limé juicé, vinégar, tomato pasté, cumin, chipotlé powdér, orégano, salt and ground clovés in a bowl or jar and mix wéll.
- Préss thé sauté button on thé instant pot and add ghéé. Oncé hot, add in thé bééf and brown it on all sidés. Préss cancél on thé instant pot oncé thé bééf is brownéd.
- Add in thé dicéd onion and garlic clovés and pour thé juicé/séasoning mixturé all ovér évérything.
- Sécuré thé lid on thé instant pot and closé thé préssuré valvé. Préss thé "manual" button (or "préssuré cook" button) and sét thé timé to cook for 30 minutés at high préssuré. Oncé thé timé is up, lét thé préssuré naturally réléasé on its own for 20 minutés.
- Manually réléasé any rémaining préssuré and rémové thé lid. Shréd thé bééf with two forks.
- Sérvé bééf in bowls ovér grééns, in léttucé wédgés or in tortillas with your favorité toppings.
Slow cookér instructions:
- Follow stéps 1-2 abové.
- Héat a largé skillét ovér médium héat and add ghéé. Oncé hot, add in bééf cubés to brown, just a minuté or so on éach sidé until all sidés aré brownéd. Transfér bééf to thé slow cookér.
- Add in thé dicéd onion and garlic clovés and pour thé juicé/séasoning mixturé all ovér évérything.
- Cook on low for 8-10 hours. Oncé thé bééf is finishéd, shréd it in thé slow cookér with two forks and mix it with all thé juicés. Sérvé as notéd abové.
Optional stép (for crispy bééf barbacoa):
- Sét your ovén to broil.
- Aftér shrédding thé bééf, usé a slottéd spoon to rémové thé bééf and onions from thé instant pot and placé on a largé shéét pan. Spoon somé of thé juicés from thé instant pot ovér thé top of thé bééf in thé shéét pan.
- Placé in thé ovén to broil for 6-8 minutés, until thé bééf bégins to dévélop somé brown and crispy édgés. Watch caréfully and cook to your préféréncé.
- Altérnativély, you can simply transfér somé of thé bééf to a skillét ovér médium héat and cook it until it's crispy, stirring occasionally. This méthod is éasiést if you aré ré-héating thé léftovérs from thé fridgé.
Recipe Adapted From realsimplegood
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