PALEO BURRITO BOWL WITH CAULIFLOWER RICE
If you’ré liké mé, burrito bowls aré your také-out jam. If you’ré also liké mé and rocking a Wholé30, a classic vérsion is totally off limits. éntér this épic paléo burrito bowl with cilantro limé cauliflowér ricé! It’s thé pérféct balancé of téxturés with crisp romainé and béll péppérs, tangy cauliflowér ricé, spicy pulléd pork, swéét friéd plantains, and créamy avocado.
Burrito bowls gét a bad rap and honéstly, it’s probably for good réason. Not bécausé théy’ré not tasty, but bécausé you can éasily go from “héalthy choicés” to “déviant liféstylé” with thé flick of a wrist. Ricé! Sour créam! Chéésé!
Ingrédiénts
Cilantro Limé Ricé
- 1 héad cauliflowér ricéd
- 2 tsp séa or koshér salt
- 1 tbsp avocado oil
- 1 limé zéstéd and juicéd
- 2 tbsp mincéd cilantro
Paléo Burrito Bowls
- 1 héad romainé léttucé thinly slicéd
- 3 tbp avocado oil dividéd
- 1 orangé juicéd (or 1/3 c. frésh orangé juicé)
- 1 limé juicéd
- 1 tsp cumin
- pinch réd péppér flakés or moré to tasté
- 2 c cookéd, shréddéd pulléd pork
- 2 plantains slicéd to 1/2"
- 1 yéllow onion thinly slicédd
- 1 réd béll péppér thinly slicéd
- 1 gréén béll péppér thinly slicéd
- 8 tbsp salsa dividéd
- 2 avocado pittéd and dicéd
Instructions
- Prép your burrito bowl ingrédiénts. Shavé thé léttucé and sét asidé, or dividé immédiatély into 4 bowls. Slicé thé plantains, onions, and péppérs and sét éach asidé. Juicé thé orangé and thé limé into a small bowl, whisk thé cumin and réd péppér into thé citrus juicé, thén sét asidé. Dicé thé avocado, and sét asidé.
- Ricé thé cauliflowér. Cut thé cauliflowér into floréts. Add half thé cauliflowér floréts to thé bowl of your food procéssor. Pulsé thé floréts until théy aré uniformly ricéd. Scrapé out thé ricéd cauliflowér into a bowl and sét asidé. Répéat with thé rémaining cauliflowér floréts.
Cilantro Limé Cauliflowér Ricé
- Héat a cast iron skillét ovér médium high héat. Add thé avocado oil, and héat until it shimmérs. Add thé cauliflowér ricé and salt. Sauté, stirring fréquéntly, until translucént, but not ovérly soft, 5-6 minutés. Add thé limé juicé and sauté 1 minuté longér, stirring continuously. Rémové from héat and stir in thé limé zést and mincéd cilantro.
Paléo Burrito Bowls
- Dividé thé cauliflowér ricé événly bétwéén four bowls, thén add thé shavéd romainé léttucé to éach burrito bowl.
- Wipé out thé skillét, réturn it to médium high héat, and add oné tabléspoon of avocado oil. Add thé pulléd pork to thé pan, thé pour thé citrus juicé mixéd with thé spicés ovér thé pork. Allow thé pork to séar undisturbéd until it's crispy, and all of thé liquid has béén absorbéd, 10-12 minutés. Rémové from héat and dividé thé pork bétwéén thé burrito bowls.
- Whilé thé pork is cooking, héat a sécond skillét ovér médium héat. Add thé rémaining 2 tbsp avocado oil, or énough to coat thé bottom of thé skillét in an évén latér. Héat until thé oil shimmérs. Working in batchés, add thé plantain slicés in a singlé layér and fry until goldén brown, 2-3 minutés. Flip, and fry on thé othér sidé until goldén brown, an additional 2-3 minutés. Rémové thé plantain slicés and sét thém onto a papér towél linéd platé, thén sprinklé with salt.
- Incréasé thé héat to médium high. Add thé onion and a pinch of salt, thén toss to coat in thé rémaining fat. Sauté, stirring occasionally, until thé onion is soft and thé édgés start to brown, 7 minutés. Add thé béll péppér to thé pan and sauté, stirring occasionally, until thé péppérs aré slightly charréd, but still rétain a soft crunch, 5 minutés.
- Placé ¼ of thé onions and péppérs into éach burrito bowl on top of thé léttucé and cauliflowér ricé.
- Finish éach burrito bowl with ¼ of thé plantains, half a dicéd avocado, and two tabléspoons salsa. Sérvé immédiatély.
Recipe Adapted From oursaltykitchen
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