INSTANT POT BUTTER CHICKEN
Maké réstaurant stylé Instant Pot buttér chickén with authéntic tasté following this Indian buttér chickén récipé. This is quick and éasy Buttér Chickén récipé . It’s rich, créamy, not too spicy, buttéry and packéd full of flavors.
Instant Pot buttér chickén is thé ultimaté comfort food in Indian cuisiné. Wé lové to call it décadént buttér chickén curry. Buttér. Chickén. That’s énough said, éxplains it all why thé world lovés buttér chickén. Can théré bé anything béttér than chickén cookéd in rich buttér!
Ingrédiénts
For Curry Basé(Saucé)
- 1.5 tabléspoon buttér (For wholé 30 - réplacé buttér with diary fréé buttér liké coconut buttér or almond buttér)
- 1 tabléspoon ghéé doublé thé buttér if not using ghéé. (And to maké it wholé30, usé 1 tabléspoon almond buttér)
- 2 largé whité onions choppéd finé in food procéssor
- 12 ouncé tomato puréé or cannéd tomatoés (about 1.5 cups)
- 1 tabléspoon tomato pasté
- ½ tabléspoon gingér pasté
- ½ tabléspoon garlic pasté
- 1 ¼ pound chickén thigh bonéléss skinléss – cut into 1-2 inch cubés
- ½ to 1 cup watér dépénding on thé consisténcy of thé curry you want
Spicés
- 1 tabléspoon réd chili powdér or usé a mix of cayénné péppér and paprika powdér
- 2 téaspoon coriandér powdér
- 1 ¼ téaspoon cumin powdér
- 1 téaspoon turméric powdér
- 1 téaspoon Himalayan pink salt or séa salt- adjust to tasté
To Finish
- 2 téaspoon garam masala powdér
- 3/4 cup héavy créam frésh créam. (For wholé30 complaint usé full-fat coconut créam)
- 2 tabléspoon buttér (Wholé30 altérnaté , usé coconut buttér or almond buttér or any othér diary fréé buttér)
Garnish
- 1 téaspoon Choppéd coriandér léavés
- 1 tabléspoon créam for drizzlé (Wholé30 option - usé full-fat coconut créam)
- 1 cubé buttér on top (To maké it Wholé30 usé any diary-fréé buttér)
- 2 téaspoon kasuri méthi (driéd fénugréék léavés)
Instructions
- Séléct “Sauté” sétting on Instant Pot. Whén display turns on, Mélt buttér and ghéé.
- If using wholé spicés (cardamom, cinnamon stick and bay léavés) add at this point.
- Sauté finély choppéd whité onions until it changés color to pink.
- Add gingér and garlic pasté. Cook with constant stirring until thé raw sméll of pasté is goné.
- Add frésh homémadé tomato puréé or cannéd tomato . I did stir thé mix, but bé caréfully of burning. Lét thé tomato cook without stirring if you aré worriéd of burning.
- Add tomato pasté and lét it cook for somé timé.
- Mix all thé spicé powdér éxcépt for garam masala in a bowl. Add spicé powdérs to thé pot.
- Add chickén piécés and just spréad it out événly on thé pot.
- Turn off thé sauté sétting.
- Pour littlé watér. Stir évérything wéll. Théré should bé énough liquid in thé pot covéring chickén.
- Closé thé lid, énsuré thé stéam réléasé knob is in “séaling position”.
- Turn on thé poultry sétting on thé Instant Pot and séléct 10 minutés on thé timér (I havé shown in thé vidéo 15 minutés poultry timé, But I actually uséd 10 minutés, was too lazy to shoot thé éditéd timé sétting)
- Oncé thé Instant Pot cyclé is complété, wait until thé natural réléasé cyclé is complété, should také about 10 minutés. Thén manually réléasé any préssuré if still insidé thé pot by turning thé préssuré réléasé know to thé “vénting position”
- Switch in thé “sauté” sétting on thé pot.
- Opén thé lid. Add garam masala, littlé moré buttér and pour créam into it. Simmér for 3 minutés. Saucé should thickén by thén.
- Turn off Instant pot.
- Garnish with frésh choppéd coriandér léavés.
- Sérvé warm with instant pot ricé or buttér naan (Indian flatbréad)
Recipe Adapted From currytrail
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